Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria.... - àrea d'Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió

Procés al PP, per Vicent Partal

Faig un apunt ràpid dels grans casos de corrupció del PP destapats durant el mandat de Mariano Rajoy. Només per donar-ne una idea de conjunt. A València hi ha el cas Emarsa rondant Rita Barberà. Hi ha el cas Divar que va causar un enrenou fenomenal, perquè afectava el president del Consell del Poder Judicial. El cas Cooperació va tombar l'incombustible Blasco, que desviava ajuts destinats a ONG per comprar-se pisos de luxe a Miami. Evidentment hi ha l'espectacular cas de les targetes negres de Caja Madrid i el cas Bárcenas, amb els famosos sobresous a la cúpula del PP. I s'arrossega l'enorme cas Gürtel.

He provat de trobar la xifra de polítics del PP implicats en judicis ara mateix. No l'he trobada, però hi ha prou dades per a escandalitzar-se: el cas Gürtel ja ha fet prop de 200 encausats, 74 dels quals són polítics del PP. El cas Púnica —aquest que es va desfermar ahir— implica 51 individus, una bona part dels quals d'alt rang polític: batlles, un president de diputació i fins i tot el secretari general del PP madrileny. A les Corts Valencianes hi ha onze encausats. N'hi ha tants que quan es va retirar Juan Cotino, acorralat per la corrupció, el diputat que el suplí arribà a l'hemicicle ja encausat. Tant els fa. La batllessa d'Alacant o els ex-presidents de la Diputació de Castelló i Alacant ja han estat jutjats i en alguns casos condemnats. El 75% del govern d'Aznar del juliol del 2012 és a la presó o encausat. De setze ministres, dotze. I alerta que entre els qui encara no són encausats es destaca Eduardo Zaplana. Poca broma.

Insistesc que no he trobat cap fitxer actualitzat amb les dades dels encausats, però hi ha estudis que em semblen prou fiables i que parlen de 1.700 causes, més de 500 encausats, no únicament del PP però majoritàriament del PP. Amb un total aproximat, robat, de quaranta mil milions d'euros.

En vista d'aquestes xifres, aquesta insistència i aquesta sistemàtica, mirar-se encara aquest problema com un reguitzell d'iniciatives personals, de pomes podrides, em sembla erroni. No és aquest o aquell que té la mà llarga. Aquest o aquell té la mà llarga, és cert. Però a mi em fa la impressió, i alguna cosa més que la impressió, que hauríem d'estudiar si el PP no és directament una organització criminal. Creada i organitzada de tal manera que aquest pillatge sistemàtic dels recursos públics siga possible.

És veritat que hi ha corrupció també al PSOE, a CiU i a més partits. Però, més enllà de la propaganda interessada, el volum de la corrupció efectiva i demostrable del PP no es pot comparar, ni de bon tros, amb el que fan els altres. Ni ací ni en cap país europeu. I això cal que siga dit i que siga tingut en compte.


* Crònica agraeix a l'autor la decisió de compartir les seues opinions amb els nostres lectors.



Tags: , , ,

Publicat per

Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes

Cap comentari:

2011 Organitzat per Àgora CT Associaciò Cultural per a promoure idees progressistes, sobre la base de l'article 20 de la C.E. i 19 de la Declaració Drets Humans"