Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria.... - àrea d'Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió

Està l'esquerra contra l'austericidi? per Al Genet

Quan agafem qualsevol diari o ens asseiem davant la tele disposats a assabentar-nos de l'actualitat o veure alguna de les nombroses tertúlies que formiguegen pels canals audiovisuals, acabem adonant-nos que cada dia desconeguem més la llengua que parlem. Dic açò perquè en total sintonia amb el comentari publicat pel crític i periodista asturià Antonio Rico, no tinc més remei que dir amb ell que no cal inventar paraules noves per definir alguna cosa definida i si ho fem, ¡per favor fem-ho bé!

Igual que el Sr. Rico, a mi també em grinyolen les orelles cada vegada que senc algú dir "austericidi", amb un significat que no es correspon amb el que es vol dir. Austericidi: del llatí austerus (sobri, sever, sense cap mena d'ostentació) i de caedere (matar) és a dir matar l'austeritat. De veritat saben vostès el que volen dir?, perquè el que estan dient és que s'està matant l'austeritat i res millor que, traduint el que escriu el comentarista asturià, "en aquelles paraules acabades en cidi, el prefixe indica allò que és matat, no l'eina que podem agafar per a matar. Si suposadament es matara d'una pedrada a un Cap d'Estat, no s'hauria comés un pedracidi, sinó un magnicidi", i dóna a continuació alguns exemples per recolzar quant diu al seu article "parricidi vol dir matar a un pare, no matar algú colpejant amb un pare. Genocidi és matar una raça, homicidi és matar altra persona, suïcidi és matar-se u mateix, ..."

La ignorància etimològica també arriba fins a algunes webs locals "un triunfo de la democracia contra el austericidio", no em puc creure que les forces progressistes d'esquerra estiguen preocupades en carregar-se les circumstàncies que poden matar l'austeritat. Segueix el Sr. Rico dient "Però contínuament estem sentint com als debats de televisió, els tertulians parlen d'austericidi quan tracten de raonar que s'està matant a la població amb l'austeritat. Tsipras acabarà amb l'austericidi al que ha estat sotmés el poble grec. Espere que no. Cal oposar-se a l'austericidi que ens està imposant la Troika. Açò tampoc. Perquè austericidi no vol dir matar a cops d'austeritat sinó matar a l'austeritat, acabar amb els retalls públics que estan portant a la pobresa a una part significativa de la població. Supose per tant que EU, Podem, o partits frontissa com el PSOE, defensaran l'austericidi perquè el seu interès està a acabar amb les polítiques d'austeritat, mentre que serà el Partit Popular el que veritablement sí que s'oposarà a l'austericidi en continuar augmentant les seues polítiques d'austeritat".

Cal pensar el que diem i no dir el que pensem sense saber que diem.


* Crònica agraeix a l'autor la seua incorporació a la nostra secció d'opinió de Camp de Túria  
Tags: , , , ,

Publicat per

Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes

Cap comentari:

2011 Organitzat per Àgora CT Associaciò Cultural per a promoure idees progressistes, sobre la base de l'article 20 de la C.E. i 19 de la Declaració Drets Humans"