Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria.... - àrea d'Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió

L'informe 'El món el 2030' per Ignacio Ramonet

Cada quatre anys, amb l'inici del nou mandat presidencial als Estats Units, el National Intelligence Council (NIC), l'oficina d'anàlisi i d'anticipació geopolítica i econòmica de la Central Intelligence Agency (CIA), publica un informe que es converteix automàticament en una referència per a totes les cancelleries del món. Encara que òbviament es tracta d'una visió molt parcial (la de Washington), elaborada per una agència, la CIA, la principal missió de la qual és defensar els interessos dels Estats Units, l'informe estratègic del NIC presenta una indiscutible utilitat perquè resulta d'una posada en comú -revisada per totes les agències d'intel·ligència dels EUA – d'estudis elaborats per experts independents de diverses universitats i de molts altres països (Europa, Xina, l'Índia, Àfrica, Amèrica Llatina, món àrab-musulmà, etc.).

El document confidencial que el president Barack Obama va trobar sobre la taula del seu despatx a la Casa Blanca el 21 de gener al prendre possessió del seu segon mandat, s'acaba de publicar amb el títol: Global Trends 2030. Alternative Worlds (Tendències mundials 2030: nous mons possibles) (1). Què ens diu?

La principal constatació és: el declivi d'Occident. Per primera vegada des del segle XV, els països occidentals estan perdent poder davant la pujada de les noves potències emergents (2). Comença la fase final d'un cicle de cinc segles de dominació occidental del món. Encara que Estats Units seguirà sent una de les principals potències planetàries, perdrà la seva hegemonia econòmica en favor de la Xina. I ja no exercirà la seva "hegemonia militar solitària" com ho va fer des de la fi de la Guerra Freda (1989). Anem cap a un món multipolar en què nous actors (Xina, l'Índia, el Brasil, Rússia, Sud-àfrica) tenen vocació de constituir sòlids pols continentals i de disputar la supremacia internacional a Washington i els seus aliats històrics (Japó, Alemanya, Regne Unit, França ).

Per tenir una idea de la importància i de la rapidesa del desclassament occidental que s'acosta, n'hi ha prou amb assenyalar aquestes xifres: la part dels països occidentals en l'economia mundial passarà de el 56% avui, a un 25% en 2030… O sigui que, en menys de vint anys, Occident perdrà més de la meitat del seu predomini econòmic… Una de les principals conseqüències d'això és que EUA i els seus aliats ja no tindran probablement els mitjans financers per assumir el rol de gendarmes del món… De tal manera que aquest canvi estructural (afegit a la profunda crisi economicofinancera actual) podria aconseguir el que ni la Unió Soviètica ni Al-Qaida van aconseguir: afeblir durant molt temps a Occident.

Segons aquest informe, a Europa la crisi durarà almenys un decenni, és a dir fins 2023… I, sempre segons aquest document de la CIA, no és segur que la Unió Europea assoleixi mantenir la seva cohesió. Mentrestant, es confirma l'emergència de la Xina com a segona economia mundial i amb vocació d'esdevenir la primera. Alhora, els altres països del grup anomenat BRICS (Brasil, Rússia, l'Índia i Sud-àfrica) s'instal·len en segona línia competint directament amb els antics imperis dominants del grup JAFRU (Japó, Alemanya, França, Regne Unit).

En tercera línia apareixen ara una sèrie de potències intermediàries, amb demografies en alça i fortes taxes de creixement econòmic, trucades a convertir-se també en pols hegemònics regionals i amb tendència a transformar-se en grup d'influència mundial, el CINETV (Colòmbia, Indonèsia, Nigèria, Etiòpia, Turquia, Vietnam).

Però d'aquí a 2030, en el Nou Sistema Internacional, algunes de les majors col·lectivitats del món ja no seran països sinó comunitats congregades i vinculades entre si per Internet i les xarxes socials. Per exemple, 'Facebooklandia': més de mil milions d'usuaris… O 'Twitterlandia', més de 800 milions… del qual la influència, en el "joc de trons" de la geopolítica mundial, es pot revelar decisiu. Les estructures de poder es difuminaran gràcies a l'accés universal a la Xarxa i l'ús de noves eines digitals.

Referent a això, l'informe de la CIA anuncia l'aparició de tensions entre els ciutadans i alguns governs en unes dinàmiques que diversos sociòlegs qualifiquen de 'post-polítiques' o 'post-democràtiques'… D'una banda, la generalització de l'accés a la Xarxa i la universalització de l'ús de les noves tecnologies permetran a la ciutadania assolir altes quotes de llibertat i desafiar als seus representants polítics (com durant les primaveres àrabs o la crisi dels "indignats"). Però, alhora, segons els autors de l'informe, aquestes mateixes eines electròniques proporcionaran als governs "una capacitat sense precedents per vigilar els seus ciutadans" (3).

"La tecnologia -afegeixen els analistes de Global Trends 2030 - continuarà sent el gran anivellador, i els futurs magnats d'Internet, com podria ser el cas dels de Google i Facebook, posseeixen muntanyes senceres de bases de dades, i manegen en temps real molta més informació que qualsevol Govern". Per això, la CIA recomana a l'Administració dels EUA que faci front a aquesta amenaça eventual de les grans corporacions d'Internet activant el Special Collection Service (4), un servei d'intel·ligència ultrasecret -administrat conjuntament per la NSA (National Security Service) i el SCE (Service Cryptologic Elements) de les Forces Armades – especialitzat en la captació clandestina d'informacions d'origen electromagnètic. El perill que un grup d'empreses privades controli tota aquesta massa de dades resideix, principalment, en que podria condicionar el comportament a gran escala de la població mundial i fins i tot de les entitats governamentals. També es tem que el terrorisme gihadista sigui reemplaçat per un ciberterrorisme encara més colpidor.

La CIA pren tan seriosament aquest nou tipus d'amenaces que, finalment, el declivi dels Estats Units no haurà estat provocat per una causa exterior sinó per una crisi interior: la fallida econòmica esdevinguda a partir de 2008. L'informe insisteix que la geopolítica d'avui ha de interessar-se per nous fenòmens que no posseeixen forçosament un caràcter militar. Doncs, encara que les amenaces militars no han desaparegut (vegeu els intimidacions armades contra Síria o la recent actitud de Corea del Nord i el seu anunci d'un ús possible de l'arma nuclear), els perills principals que corren avui les nostres societats són d'ordre no-militar: canvi climàtic, conflictes econòmics, crim organitzat, guerres electròniques, esgotament dels recursos naturals…

Sobre aquest últim aspecte, l'informe indica que un dels recursos que més acceleradament s'està esgotant és l'aigua dolça. En 2030, el 60% de la població mundial tindrà problemes de proveïment d'aigua, donant lloc a l'aparició de "conflictes hídrics"… Pel que fa a la fi dels hidrocarburs en canvi, la CIA es mostra molt més optimista que els ecologistes. Gràcies a les noves tècniques de fracturació hidràulica, l'explotació del petroli i del gas d'esquist està assolint nivells excepcionals. Ja els Estats Units són autosuficients en gas, i el 2030 ho seran en petroli, la qual cosa abarateix els seus costos de producció manufacturera i exhorta a la relocalització de les seves indústries. Però si els EUA -Principal importador actual d'hidrocarburs- deixa d'importar petroli, és de preveure que els preus cauran. Quines seran llavors les conseqüències per als actuals països exportadors?

En el món cap al qual anem, el 60% de les persones viurà, per primera vegada en la història de la humanitat, a les ciutats. I, com a conseqüència de la reducció accelerada de la pobresa, les classes mitjanes seran dominants i es triplicaran, passant dels 1.000 als 3.000 milions de persones. Això, que en si és una revolució colossal, comportarà com a seqüela, entre altres efectes, un canvi general en els hàbits culinaris i, en particular, un augment del consum de carn a escala planetària. La qual cosa agreujarà la crisi mediambiental. Perquè es multiplicarà la cria de bestiar, de porcs i d'aus, i això suposa un malbaratament d'aigua (per produir pinsos), de pastures, de fertilitzants i d'energia. Amb derivacions negatives en termes d'efectes hivernacle i de calentament global ..

L'informe de la CIA anuncia també que, el 2030, els habitants del planeta serem 8.400 milions però l'augment demogràfic cessarà en tots els continents menys a l'Àfrica, amb el consegüent envelliment general de la població mundial. En canvi, el vincle entre l'ésser humà i les tecnologies protèsiques accelerarà la posada a punt de noves generacions de robots i l'aparició de "superhomes" capaços de proeses físiques i intel·lectuals inèdites.

El futur és poques vegades predictible. No per això cal deixar d'imaginar-lo en termes de prospectiva. Preparant-nos per actuar davant diverses circumstàncies possibles, de les quals una sola es produirà. Encara que ja advertim que la CIA té el seu propi punt de vista subjectiu sobre la marxa del món, condicionat pel prisma de la defensa dels interessos nord-americans, el seu informe tetranual no deixa de constituir una eina extremadament útil. La seva lectura ens ajuda a prendre consciència de les ràpides evolucions en curs i a reflexionar sobre la possibilitat de cada un de nosaltres a intervenir i a fixar el rumb. Per construir un futur més just.

NOTES:

(1) http://www.dni.gov/index.php/about/organization/national-intelligence-council-global-trends. Existeix edició en francès: Le Monde en 2030 vu parell la CIA, Editions des Equateurs, Paris, 2013.

(2) Llegiu l'Atles, Noves potències emergents, editat per Le Monde diplomatique en espanyol, València, 2012.

(3) En aquesta mateixa línia d'alerta, llegiu Julian Assange (amb Jacob Appelbaum, Aandy Mûller-Maghun i Jérémie Zimmermann), cypherpunks. La llibertat i el futur d'internet, Deusto, Bilbao, 2013.

(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Central_Security_Service

Article publicat a Le Monde Diplomatique, traducir Per. Noucicle

 

Tags: , , , ,

Publicat per

Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes

Cap comentari:

2011 Organitzat per Àgora CT Associaciò Cultural per a promoure idees progressistes, sobre la base de l'article 20 de la C.E. i 19 de la Declaració Drets Humans"