Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria.... - àrea d'Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió

El partit popular contra la democràcia local per Vicent Selva

'La democràcia per ser real necessita un altres tipus de mesures que garantisquen la participació ciutadana, la revocabilitat dels càrrecs, obligació d' complir els programes electorals, obrir la presa de decisions a la ciutadania mitjançant consultes...'
La croada del Partit Popular contra la democràcia local va començar amb la reforma de la Llei de Bases de Règim Local, mitjançant la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’ Administració Local, amb la qual cosa s’obria la porta a la possibilitat de treure competències als municipis, administració més propera als ciutadans, en benefici de les Comunitats Autònomes, i facilitant els processos privatitzadors dels serveis públics. Allunyar la presa de decisions de la base sempre suposa un colp a la democràcia i una merma en la seua qualitat.
Però el PP és un partit insaciable en la seua ànsia de mantindre i augmentar el poder. Per este partit la fi –mantindre’s al poder coste el que coste- justifica els mitjans –aprovar mesures que atempten contra els més elementals preceptes democràtics-.
Si extrapolàrem els resultats de les eleccions europees a les properes eleccions municipals que se celebraran a la primavera del 2015, és més que evident que el conjunt de les forces d’ esquerres i progressistes -i fins en tot en molts llocs sense necessitat de comptar amb el PSOE-, podrien fer-se amb el govern d’importants municipis amb pactes postelectorals, entre elles la capital de l’Estat Espanyol, Madrid; les grans ciutats del País Valencià: València, Alacant, Elx i Castelló; o altres més menudes però que han sigut governades de forma ininterrompuda des de fa molts anys pel PP, com seria el cas de Crevillent.
Es en aquest context i com a conseqüència dels resultats de les eleccions europees, que el Partit Popular ha decidit de forma unilateral i sense comptar amb les opinions d’altres partits, organitzacions o moviments socials, que el més just i democràtic és que automàticament siga proclamat alcalde el cap de la llista més votada sempre únicament amb el 40% dels vots, donant-li a més un extra en regidors per tal de garantir la governabilitat. És a dir, donar la majoria absoluta dels regidors a una candidatura sense necessitat que obtinga la majoria absoluta dels vots. Ho venen com a regeneració democràtica, però en realitat és trencar amb ella per crear un sistema fet a mida per a la dreta conservadora del PP.
I és un atac a la democràcia perquè si hi ha unes institucions on el repartiment dels escons reflecteix amb certa fidelitat la voluntat ciutadana expressada a les urnes, aquestos son els ajuntaments, on els resultats perversos del sistema D’Hont per al repartiment dels escons no es fan sentir amb la mateixa força que a les eleccions autonòmiques o generals. I on, per eixe mateix motiu, el joc democràtic és més ample i obert, amb la necessitat, en moltes ocasions i en molts ajuntaments, de fer ús del diàleg i la negociació i, fins i tot, el consens, en contraposició amb la prepotència i autoritarisme amb què solen acabar les majories absolutes.
Si finalment arriba a bon port aquest intent de reforma de Rajoy i del PP, es podrà declarar la defunció de la democràcia local. S’imposaran alcaldes i majories absolutes sense el suport de la majoria dels votants. S’acabarà la possibilitat de crear debats i negociacions entre els representants dels ciutadans i únicament la decisió i l’opinió d’uns quants representants de la ciutadania tindrà valor; la prepotència i l’autoritarisme, fins i tot en aquells llocs on aquesta majoria no estiga legitimada per la majoria dels votants.
La democràcia per ser real necessita un altres tipus de mesures que garantisquen la participació ciutadana, la revocabilitat dels càrrecs, obligació de complir els programes electorals, obrir la presa de decisions a la ciutadania mitjançant consultes... En definitiva, apostar per la democràcia a tots els nivells i per damunt dels interessos de partit.



Tags: , , ,

Publicat per

Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes

Cap comentari:

2011 Organitzat per Àgora CT Associaciò Cultural per a promoure idees progressistes, sobre la base de l'article 20 de la C.E. i 19 de la Declaració Drets Humans"