Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria.... - àrea d'Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió

Ells no són Charlie, per Vicent Partal

La manifestació multitudinària d'ahir a París és un consol: gent de totes les condicions socials, de tots els orígens i creences, per damunt de les ideologies, van saber retre homenatge als periodistes de Charlie Hebdo, als clients del supermercat jueu i als policies morts en uns atacs que marcaran durant anys la vida política francesa i europea. L'escalf de la gent del carrer, la seua sinceritat republicana, hauria de servir per a infondre coratge a aquells qui defensen la llibertat d'expressió i de premsa, a tot el món.

Tanmateix, la utilització vergonyant dels fets per part de la classe política va projectar-hi una ombra amarga. A primera fila de la manifestació van desfilar líders polítics que no tenen el dret de defensar Charlie Hebdo, en vista d'allò que fan en els seus països. Turquia és un dels tres països del món amb més periodistes empresonats. Què caram hi feia, doncs, el primer ministre turc? Què hi feia el ministre d'Afers Estrangers de Putin, responsable entre més de l'assassinat d'Anna Politkòvskaia? Que hi feia la primera ministra d'Irlanda si al seu país la blasfèmia implica presó? Què hi feia el primer ministre Netanyahu, responsable de les accions militars que van causar l'any passat la mort de set periodistes? Què hi feia el rei Abdal·là mentre Jordània condemna periodistes a quinze anys de presó pel fet de publicar articles que el critiquen? Què hi feia el fiscal general dels Estats Units, país on la policia arresta periodistes del Washington Post a Ferguson? Què hi feia el president palestí, que el 2013 va fer tancar tot de periodistes dient que l'insultaven? I Cameron? No va ser ell qui va amenaçar The Guardian pels papers publicats per Greenwald? I què n'hauríem de dir de Rajoy?

Un dels supervivents de la matança, el dibuixant Bernard 'Willem' Holtrop, va dir ahir que li venien ganes de vomitar, en veient aquests personatges al primer rengle de la manifestació. 

És una reacció més que comprensible, oimés tenint en compte amb quina rapidesa, ahir mateix, els ministres de la Unió Europea van aprofitar l'emoció del moment per a presentar noves mesures contra les llibertats civils. Es van reunir els ministres d'Interior, no pas els de Cultura. I, primer de tot, van parlar de possibles mesures per a restringir la lliure circulació dels ciutadans i per a censurar internet, no pas de com eixamplar la llibertat d'expressió. Fernández Díaz --qui havia de ser, si no--, arribà a exigir, en nom d'Espanya, que es tornassen a instaurar les fronteres dins la Unió Europea. Quina barbaritat! I què poc sorprèn que Marine Le Pen ràpidament l'aplaudís en públic.

Repugna, repugna molt, que aquesta gent faça ús precisament de l'assassinat d'uns llibertaris per a justificar allò que em fa l'efecte que serà la versió europea de la Patriot Act. L'esperança és que els milions de persones que ahir van defensar la llibertat a París i tots els europeus siguem conscients de l'engany interessat on uns pocs ens volen portar. I no el tolerem.


Tags: , , , , ,

Publicat per

Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes

2 comentaris:

  1. Que feia el senyor Netanyahu en eixa manifestació? Dona fàstic veure com tots els d'eixa primera fila s'han apuntat per a eixir a la foto. Com és que tots volen ser Charlie Hebdo i a ningú mai l'hem oït dir, vull ser palestí?

    ResponElimina
  2. Baga en Nigeria, 2000 negros asesinados en dos dias.

    132 niños musulmanes asesinados en una escuela en Pakistan.

    Mas de 1500 niños palestinos asesinados en la franja de Gaza.

    300 kurdos asesinados en el desierto de Kurdistan.

    Centenares de miles de asesinados en Irak

    Cuantos asesinatos ocurren cada dia por la violencia o por el hambre?

    Donde se esconden todos esos dirigentes? Es que el jefe Obama no da permiso para manifestarse?

    ResponElimina

2011 Organitzat per Àgora CT Associaciò Cultural per a promoure idees progressistes, sobre la base de l'article 20 de la C.E. i 19 de la Declaració Drets Humans"