Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria.... - àrea d'Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió

Protegir el Parc del Túria article de Robert Raga Gadea

El proppassat 25 de maig es constituïa l'associació de municipis del parc natural del Túria, amb seu oficial a Riba-roja, amb una voluntat ferma i decidida per tirar endavant un ambiciós projecte que pretén servir com a eix reivindicatiu del nostre entorn natural davant l'administració autonòmica i estatal. Molt se n'ha parlat i debatut al voltant de fomentar polítiques públiques que ajuden a conservar i protegir el nostre entorn ambiental però que en el cas que tractem està considerat, segons dades oficials, el parc més visitat de tot Espanya i amb uns potencials naturals indefugibles per a qualsevol projecte preat per a una administració pública.

Des de fa massa temps, el parc natural del Túria manté aparcades diverses assignatures pendents i que, com en qualsevol àmbit de la vida, cal afrontar amb fermesa i convicció. No debades, es tracta d'un parc declarat en eixa condició en abril de 2007 i que reuneix 4.962 hectàrees d'extensió global entre les comarques del Camp de Túria, l'Horta i els Serrans. Els reptes a què cal respondre són el suficientment importants perquè, entre tots, puguem resoldre les mancances trobades i, d'aquesta forma, formem un grup de treball implicat i amb les idees molt clares per tirar endavant les millores que cal mamprendre-hi. D'entrada, afrontem un problema greu que s'ha agreujat els darrers anys: la invasió que pateix l'entorn del riu amb les conegudes canyes que, a poc a poc, han substituït i eliminat, fil per randa, totes les espècies autòctones mediterrànies que durant anys eren una enveja i un goig per als visitants i per a tots els habitants de la zona. Per això mateixa, cal posar-s'hi a treballar sense més esperes. Eradicar eixes canyes invasores i rellevar-les per les espècies mediterrànies nostrades constitueixen la primera feina que hem de començar a realitzar des de l'associació que hem creat.

Un altre repte que tenim pendent al parc del Túria passa per posar en valor tot el patrimoni i la riquesa ambiental que forma l'ecosistema i la biodiversitat que fan d'aquest  indret un dels més valuosos a les comarques valencianes. Nom hem d'oblidar que com més el cuidem i millorem la seua riquesa més atractiu i més motius donarem perquè n'augmente el seu valor i, per tant, s'hi puguen incrementar les inversions públiques de les diferents administracions i, conseqüentment, esdevinga un punt de referència per a tot tipus de col·lectius. Tanmateix, aconseguir la inclusió del parc del Túria a la Xarxa Natura 2000 és indefugible per arribar a determinades metes. Es tracta d'una xarxa d'àmbit europeu per a àrees de conservació de la biodiversitat amb la finalitat d'assegurar-ne la supervivència a llarg termini de les espècies i els tipus d'hàbitat a tot Europa, tot contribuint a tapar qualsevol escletxa per on es puga perdre una llàgrima de la nostra riquesa ambiental. Per tant, tot sabent de la importància d'eixos projecte i reptes cal, més que mai, que entre tots siguem capaços d'aportar el nostre gra de terra per assolir tots els objectius que ens proposem. Per totes eixes raons, com a alcalde de Riba-roja he d'agrair la implicació i la voluntat que he trobat en tots els alcaldes i ajuntaments que s'hi han afegit de forma voluntària. Entre tots ho aconseguirem.  

Robert Raga Gadea alcalde de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria i president de l'associació de municipis vinculats al parc natural del Túria.

* Crònica agraeix a l'autor que compartisca els seus articles d'opinió amb els nostres lectors



Tags: , , , , , ,

Publicat per

Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes

Cap comentari:

2011 Organitzat per Àgora CT Associaciò Cultural per a promoure idees progressistes, sobre la base de l'article 20 de la C.E. i 19 de la Declaració Drets Humans"