Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria.... - àrea d'Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió

Més de 200 anys de denúncia del model patriarcal pel moviment feminista; article de Carmen Veses

El sistema patriarcal capitalista, a través de les seues polítiques econòmiques, segueix condemnant les dones a ser ciutadanes de segona classe. Des de fa més de 200 anys el moviment feminista ve denunciant el model patriarcal com a estructura d’organització social, que origina i manté una situació en la que l’home té més poder i privilegis que la dona, i que pren força perquè està recolzat per una ideologia que legitima aquesta situació.

Ideologia que forma part de l’àmbit educatiu, familiar, que escoltem a les cançons, veiem a la televisió i al cinema, s’ha caricaturitza als refranyers populars, es predica als púlpits i, en definitiva, forma part de la societat. Un ventall d’estereotips femenins fonamentats en mites, que tant des de la política com des de la cultura popular, han nodrit i segueixen nodrint unes creences perverses i explotadores envers les dones,com allò que som naturalment destinades a la vida privada, a la maternitat i a tindre cura de la família.

En l’actualitat, les dones, vivim un retrocés en drets i llibertats, que ens distancia més de la igualtat real entre dones i homes. La criminalització del nostre dret a decidir lliurement sobre la nostra maternitat i sexualitat, la passivitat i manca de voluntat per eradicar la violència masclista, la discriminació i explotació laboral i salarial de les dones, ens ha de posicionar cap a una vertadera revolució social, on el feminisme passe a formar part de les prioritats polítiques. Feminisme és solidaritat, feminisme és democràcia i feminisme és lluita pels drets humans.

Destronar el sistema patriarcal és l’única solució, dones i homes hem de ser indiferents a la nostra diferencia per tal de que aquesta, no es transforme en desigualtat social i política. Acabar amb el capitalisme també forma part de la solució, les dones som un producte més dintre del consum, per tant es mercantilitza amb nosaltres, El capitalisme demolidor que patim en general, és més acusat sobre les dones.

Els valors d’igualtat, justícia, llibertat i solidaritat han d’estar a sobre de tot, hem de donar-los el significat que verdaderament tenen, per a que siguen els pilars de les polítiques que han d’aplicar-se. Polítiques d’igualtat per a la ciutadania siga quin siga el seu sexe o condició sexual.

La societat ha de conscienciar-se del problema, hem de clarificar idees i conceptes a través d’una bona educació, la política ha de treballar transversalment el feminisme en totes les seues vessants. Entre totes i tots hem d’exigir i reivindicar el paper de la dona en la societat, sols així, construirem una veritable democràcia en la que viure i desenvolupar-nos amb respecte cap a l’altre.


Carmen Veses
Coordinadora d'EUPV Camp de Túria
Crònica agraeix a l'autora que compartisca les seues opinions amb nostres lectors
 
 
Tags: , , , , ,

Publicat per

Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes

Cap comentari:

2011 Organitzat per Àgora CT Associaciò Cultural per a promoure idees progressistes, sobre la base de l'article 20 de la C.E. i 19 de la Declaració Drets Humans"